Loppu lähenee. On kiva tulla Suomeen, mutta olisi kiva myös jatkaa. Hyvä tilanne, mielestäni. On vain hyviä vaihtoehtoja. En yleensä ole kokenut suurempia ahdistuksia reissuilta palatessa, vaan tunne on useimmiten ollut melko neutraali. Koen, että se kertoo ennen kaikkea siitä, että matkailu, liikkuminen, vaihtuva arki ja muuttuvat ympäristöt ovat vakiintuneet elämääni ja elämäntapaani. On hienoa tehdä sillä hetkellä juuri sitä, mitä on juuri sillä hetkellä tekemässä. Reissukassan niin salliessa, jatkaisin oitis kohti Amerikan mantereita tai takaisin Afrikkaan, mutta koska se ei niin tee, on hyvä aika saapua Suomeen ja elää taas vähän aikaa hieman toisenlaista arkea.

nautiskelua

Reissussa suunnitelmat muuttuvat ja tilanteet elävät. Emme päässeet Namibiaan, niinpä matkasimme Sloveniaan ja nyt myöhemmin Italiaan, minne olisimme joka tapauksessa retkemme päättäneet. Viime reissulla Tongalta Makedoniaan ja muutamaan muuhun Balkanin maahan, nyt Namibian rajalta Sloveniaan Balkanin rajaseudulle. Tuskinpa niitä yleisimpiä reittivalintoja, mutta Slovenia, kuten viimeksi koko Balkan, tuntui houkuttelevalta. Entinen Jugoslavia on ollut reissukohteenani muutaman kerran aikaisemminkin ja alueesta on muodostunut ehkä mieluisin reissukohde Euroopassa, Kaukasian lisäksi(mikäli se lasketaan). Kerronpa kirjoituksessa, että miksi. Nyt Slovenia näytti kartalla myös ihanan pieneltä valtavan Etelä-Afrikan ja Mosambikin jälkeen, missä olisi helppoa, vaivatonta ja nopeaa liikkua kohteesta toiseen.

Ljubljana – kongressinaukio

Nyt, melkein kuukauden Sloveniassa ja Italiassa kiertämisen aikana, olen ymmärtänyt ja oivaltanut erään tärkeän ja olennaisen ulottuvuuden omasta reissuidentiteetistäni sekä siitä kokemusmaailmasta, mitä reissaaminen itselleni tarjoaa. Vaikka Eurooppa, tässä tapauksessa Italia ja Slovenia ovatkin ympäristöiltään, ruoiltaan, palveluiltaan sekä monipuolisuuksiltaan upeita matkailukohteita, eivät ne enää monien muiden Euroopan maiden tapaan tarjoa sellaista jännitystä, seikkailua sekä epävarmuuden ja tuntemattomuuden tunnetta, mikä reissaamisessa itseäni koukuttaa ja vetää puoleensa ja mikä alkujaan houkutteli ylipäänsä lähtemään.

Eurooppa on kaunis, monipuolinen, monikulttuurinen ja moniulotteinen, mutta varsinkin sen pohjoiset, läntiset, eteläiset ja keskiset osat tuntuvat enemmän tai vähemmän kotimaan matkailulta, tutulta ja turvalliselta. Täällä matkaaminen on sujuvaa ja mutkatonta, palvelut toimivat, sinulla on EU:n kansalaisena oikeuksia ja voit luottaa järjestelmään ja viranomaisiin. Henkinen turvallisuuden tunteesi on täällä erilainen kuin ns. kolmannessa maailmassa. Vaikka ihmisoikeudet pitäisikin kulkea mukanasi minne ikinä menetkin, on toisaalta maita ja alueita, missä tilanteen sattuessa niillä pyyhitään viranomaisen perse tai hiet otsalta.

Piran

Matkailu on hienoa, tärkeää ja merkittävää kaikissa muodoissaan ja joka paikassa, tulen sitä itsekin vastaavasti toteuttamaan, mutta vaikuttavinta, syvintä ja koukuttavinta on itselleni nimenomaan sukellus johonkin erilaiseen ja tuntemattomaan, missä tunnet olevasi kaukana, jonkin uuden äärellä. Jossain, missä näet erilaista elämää, haistat uusia tuoksuja, todistat elämän raadollisuutta ja samalla sen kauneutta sekä kohtaat uusia ihmisiä ja vieraita kulttuureja.

Jos siis haluat päästä kauas Europpassa, matkusta Balkanille tai Kaukasiaan(se lasketaan!). Erilainen Eurooppa on olemassa! Tekemäni huomio itsestäni ja omasta kokemuksestani Euroopassa matkustamisesta sekä aikaisemmat kokemukset Balkanin ja Kaukasian alueen maista antoivat aiheen tälle päivitykselle. Kirjoitus toimikoon kannustimena tai kohdeoppaana entiseen Jugoslaviaan tai Neuvostoliittoon, nykyisiin Balkanin maihin ja Kaukasiaan.

Molemmilla alueilla kulttuurien yhteentörmäys -idän ja lännen, Aasian ja Euroopan- näkyy, kuuluu, tuntuu ja tuoksuu. Lopputulos on hieno yhdistelmä historiaa, kulttuuria, perinteitä, ruokaa, elämäntyyliä, kehitystä sekä modernia maailmaa. Historiasta ja vanhasta arkkitehtuurista pitäville on tarjolla niin persialaista perintöä, ottomaanien kaupunginosia, antiikin ajan temppeleitä kuin sosialismin aikaisia betonimöhkäleitä. Kulttuurinjanoisille varsinkin perinteinen musiikki ja tanssi voisivat kolahtaa, mitkä nekin muistuttavat idästä ja sen ikiaikaisista vaikutteista. Balkanilainen sekä kaukasialainen keittiö taas ovat ainakin itselleni nousseet vahvoiksi ja varteenotettaviksi kilpailijoiksi Intian ja Kaakkois-Aasian mauille. Ruoka on tuoretta, maukasta, sopivasti maustettua ja erilaista. On grillaten ja paistaen valmistettuja lihoja ja kasviksia, mausteisia kastikkeita ja sooseja, erinomaisia ja suussasulavan juustoisia leipiä sekä herkullisia naposteltavia. Ja mikä matkailijan näkökulmasta on erityisen tärkeää, ruoka on edullista ja annokset reilun kokoisia. Georgialaista ruokaa, mikä noussee ehkä suurimmaksi suosikikseni, löytyy ainakin Helsingistä muutamastakin eri ravintolasta. Suosittelen!

kipparikalle

Elämäntyyli alueilla on mukavan leppoisaa, perinteistä ja rauhallista, missä tavat, perinteet ja uskomukset ovat vielä voimissaan, varsinkin maaseuduilla. Tulet todennäköisesti törmäämään karjaa paimentaviin vanhuksiin perinteisissä asusteissa, kahvia ja olutta lipittäviin ja savukkeet huulilla joriseviin miesjoukkioihin, shakkia ja tammea kaduilla pelaaviin porukoihin ja uskonnollisia rituaaleja toisteleviin yksilöihin. Taloudellinen köyhyys ja elämän raadollisuus ovat voimakkaasti edelleen läsnä molemmissa, mutta toisaalta varsinkin kaupungit loistavat moderneilla kaavaratkaisuillaan ja rakennuksillaan, kauppakeskuksillaan, ostoskaduillaan sekä monipuolisilla ravintoloillaan sekä vilkkailla kahvilakulttuureillaan. Modernin maailman vauraus ja kehitys kulutustarpeineen törmää ajoittain jyrkästi vanhan, perinteisen ja vaatimattoman elämäntyylin kanssa, missä eri sukupolvet elävät suuressa murroksessa.

Matkailijan näkökulmasta Kaukasialla ja Balkanilla on monia erinomaisuuksia puolellaan. Niistä löytyy vanhaa ja alkuperäistä kulttuuria ja elämäntyyliä, runsaasti rauhallisia, aitoja ja massaturismilta säilyneitä kohteita, maailmanluokan luontokohteita aina vuoristoista paratiisirantoihin ja karuista erämaista vehreisiin metsiin sekä sopivassa suhteessa jännityksen ja seikkailun tuntua, kun asiat eivät aina hoidukaan tai niitä ei aina ymmärretäkkään odotetulla tavalla. Mikä hienointa, Balkan ja Kaukasia ovat edullisia matkakohteita, missä majoituksen saa halvimmillaan kahdelle henkilölle reilulla kymmenellä eurolla ja ruokaa mahantäydeltä reilusti alle kymmenellä. Olut, viini, virvokkeet, leivonnaiset ja muut herkut ovat nautinnollisen edullisia, mikä tekee kyseisten tuotteiden nauttimisesta entistäkin mieluisampaa.

turre

Jos haet Euroopasta Aasiaa, matkusta Albaniaan. Jos haet järisyttäviä maisemia ja luontokohteita, matkusta Georgiaan, Kroatiaan tai vuoristoon Montenegron ja Albanian rajalle. Jos haet lämpöä ja aurinkoa, matkusta Balkanin puolelle Adrianmerta. Jos menet makujen perässä, matkusta Georgiaan tai Bosnia-Herzegovinaan. Jos haet islamilaista kulttuuria, matkusta Albaniaan tai Bosnia-Herzegovinaan. Jos sytyt muinaisesta arkkitehtuurista, matkusta Makedoniaan tai Armeninaan. Jos haluat jotain erilaista läheltä, matkusta Balkanille tai Kaukasiaan.

-Tero Mäkinen-