Kesä on ohi, syksy on täällä. Ulos! Yhdistyksen puolesta kesä hölläiltiin; sulateltiin ensimmäistä puolivuotista sekä reissussa saatuja ideoita ja aihioita. Varsinainen hyväntekeminen osoittautui turhan vaikeaksi omasta reissuaikataulusta ja valmistelemattomuudesta johtuen. Toki muutama mahdollinen tärppi oli, missä kiinnostus ja mahdollisuus auttaa heräsi. Mut ei. Eräänlaiset realiteetit tulivat selviksi ja antoivat uutta arvokasta ymmärrystä tälle hommalle.

Kontaktit kunniaan! Niiden kautta sain yhteyden Abilis-säätiöön. Abilis rahoittaa projekteja, joiden avulla edistetään kehitysmaiden vammaisten ihmisten oikeuksia, osallistumista, itsenäistä elämää, järjestötoimintaa, koulutusta ja työllistymistä. Tuettavat projektit ovat ruohonjuuritason toimintaa, missä tavoitellaan mahdollisimman konkreettista ja suoraa apua ja tukea sitä tarvitseville. Tästä syystä yhteistyö Abiliksen kanssa kiinnosti myös yhdistystä. Yhdistyksen varallisuus ja mahdollisuudet ovat varsin rajalliset, mutta Abiliksen tukemien projektien kautta varoille on toivottavasti löydettävissä mahdollisimman konkreettinen ja sopiva avustuskohde.

Yhteistyö Abiliksen kanssa on aluillaan, mutta jos kaikki menee hyvin ja suunnitellusti, olen ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä toimittamassa Alphan tukijoiden ja kannattajien lahjoittamia varoja Mosambikiin valitsemaamme projektiin ja niin kehittämään kohderyhmän elinoloja ja mahdollisuuksia.

Mosambik kosketti kävijäänsä, se jätti kaipuun sekä ennen kaikkea tarpeen palata. Mosambik on yksi Abiliksen merkittävimpiä kohdemaita, missä säätiö on pitkään vaikuttanut vammaisten ihmisten pärjäämiseen elämässä. Nyt työn alla on siis avustus- ja tutustumismatka Mosambikiin sellaiseen projektiin, mistä löydämme konkreettisen ja paikallisten ihmisten tarvitseman avustusmuodon. Taloudellisen tai mielummin materiaalisen tuen lisäksi tarkoituksena on tietysti tutustua yhteisön ihmisiin sekä paikalliseen kulttuuriin ja elämäntapaan. Reissu olisi tarkoitus myös dokumentoida ja tarjota tukijoukoille ja seuraajille kattava kuva niin reissusta kuin varsinaisesta hyvän tekemisestäkin; missä olemme, mitä teemme, miksi teemme ja miten teemme.

Yhdistyksen johtavia arvoja ovat läpinäkyvyys ja luotettavuus. Dokumentointi kirjoituksineen ja kuvineen tukee näitä. Vajaan vuoden aikana kerätty ja yhdistykselle lahjoitettu varallisuus on edelleen odottamassa käyttötarkoitustaan, mihin ne tullaan sovitusti ja luvatusti käyttämään. Huom.! Varoilla ei rahoiteta toimintaa tai makseta mahdolliseen reissuun liittyviä kustannuksia tms.

Vaikka edelliseltä pidemmältä reissulta palattiin jo useampi kuukausi sitten ja kesä otettiin iisisti, niin pienempiä seikkailuja on tehty aktiivisesti kotimaata kierrellen. Reissaaminen on mahtavaa sen kaikessa monimuotoisuudessaan! Retki lähimetsään, viikonloppu kaupunkikohteessa tai usean kuukauden setti; kaikki voivat periaatteessa olla yhtä arvokkaita ja merkityksellisiä. Asia riippuu matkaajan näkökulmasta ja asenteesta matkailuun. Itse en koe reissuja lomamatkoina, vaan sopivana tapana toteuttaa itseäni ja kuunnella sydäntäni. Haluan ajatella ja pyrkiä elämään niin, ettei minun tarvitse rentoutuakseni tai irti päästääkseni lähteä lomalle loikoilemaan, vaan ennemminkin hakea kokonaisvaltaisempaa tyytyväisyyttä ja onnellisuutta, missä matkailu on enemmän tai vähemmän läsnä arkea ja osa jokapäiväistä elämää. Reissu on siis asenne, se voi olla joka päivä, tai ainakin joka viikko!

Kesän aikana ja Afrikan reissulla oli hyvää aikaa visioida yhdistykselle erilaisia toimintatapoja ja ulostuloja. Hyvän tekemisen ja reissaamisen lisäksi sitä haluaa tehdä muutakin. Kirjoittaminen ja kuvien jakaminen on jo ollut osana toimintaa, mutta nyt siitä olisi tarkoitus saada aktiivisempaa ja runsaampaa. Blogikirjoituksia on kovana yrityksenä kirjoittaa monipuolisesti menneistä ja tulevista, pienistä ja suurista, seikkailuista ja somettaa niin perkeleesti! Kuvia ja kokemuksia on tarkoitus jakaa nyt myös luontokohteista ja -elämyksistä. Ut i naturen!

Hyväntekoa voisi toteuttaa jokaisella ulkomaanvisiitillä, lähellä ja kaukana. Viikonloppureissulla Euroopan kaupunkikohteessa voi helposti sijoittaa 20€ parempaan tarkoitukseen. Hyvä kiertää! Varainkeruuta on tavoitteena aktivoida ainakin vielä ennen toivottua Mosambikin komennusta, jotta käytettäviä varoja olisi toivottava sekä tarvittava määrä ja mahdollisuudet auttaa kasvaisivat.

Kaikella tällä yritetään luonnollisesti vaikuttaa. Vaikuttaa kehitysmaiden ihmisten elinolojen kehittymiseen sekä saadat teidät ylös, ulos ja reissuun, lähelle tai kauas, tai ainakin omaan itseensä. Yhdistys toimii ilmaisena tiedonjakopalveluna, jos jollekin kipinä iskee.

Saatteena muutamia kuvajaisia kesän seikkailuista, joista varsinkin Saaristomeren Kansallispuisto ansaitsee maininnan ja toivottavasti myös oman kirjoituksen.

-Tero Mäkinen-