Pakkausta, säätöä, jännitystä, siitä on viime päivät tehty. Lento lähtee huomenna maanantaina 16:50 ja Mosambikiin aikataulun mukainen saapuminen on tiistaina 10:00. Mosambikissa kello lyö samaa aikaa Suomen kanssa. Maputossa, Mosambikin pääkaupungissa tapaan Abilis-säätiön fasilitaattorit heti saapumisesta seuraavana päivänä. Käymme yhdessä läpi tulevaa tutustumis- ja seurantavierailua ja kertaamme yhdessä sopimamme aikataulut ja suunnitelmat.
Suunniteltu ja sovittu työpaja alkaa maanantaina 2.4, jolloin alkaa myös oma vierailuni avustuskohteeseen ja -projektiin. Työpaja kestää 5 päivää ja tämän tarkoituksena siis valmentaa ihmisiä työhön puusepänverstaalla sekä kouluttaa heitä kestävään ja kannattavaan pienyritystoimintaan. Oma vierailuni kestänee 3-4 päivää, minkä aikana tutustun paikallisyhdistykseen sekä sen toimintaan ja jäseniin, varmistan varojen tarkoituksenmukaisen käytön sekä seuraan valmennusta ja koulutusta. Tulen myös haastattelemaan muutamia työpajaan ja/tai paikallisyhdistykseen kuuluvia ihmisiä ja tietenkin kuvaamaan, havainnoimaan ja dokumentoimaan kaikkea näkemääni, kokemaani ja oppimaani. Tätä voitte seurata Alpha Aid & Travel:n facebook- ja instagram-tileiltä sekä juurikin lukemastanne verkkosivujen blogista.
Kokonaisuudessaan avustusprojektin kustannusarvio oli 179666MZN(uusi Mosambikin metical), mikä viimeisen kuukauden aikana on kurssista riippuen ollut 2300-2400€. Varoja siirretään paikallisyhdistyksen tilille yhteensä 2400€. Vaihtokurssi asetettiin kokonaissummaa laskiessa tarkoituksella niin, ettei paikallisyhdistykselle tulisi ainakaan sen takia ylimääräisiä kustannuksia. Ensimmäinen 80% erä kokonaissummasta on jo siirtynyt paikallisyhdistykselle ja loput 20% siirrettäneen ollessani paikanpäällä tai viimeistään saadessani loppuraportit ja -selvitykset projektin kuluista, hankinnoista ja toteutuksesta. Paikallisyhdistyksen valmistelemasta lopullisesta kustannusarvioista jouduttiin valitettavasti poistamaan moottorisahan ja sorvin hankinta, koska niiden mukana ollessa kustannusarvio olisi todennäköisesti noussut yli yhdistyksen kerättyjen varojen. Näiden hankkimisesta jälkikäteen on kuitenkin jo keskusteltu yhdessä Abiliksen ja paikallisyhdistyksen kanssa.
Lopullinen kustannusarvio koostuu siis koulutuksesta ja valmennuksesta, materiaaleista sekä projektin paikallishallinnosta. Projektin pieni paikallishallinto taas koostuu paikallisyhdistyksen jäsenistä. Paikallisyhdistys on siis nimeltään Wilton Zvirema Association, minkä tarkoituksena ja tavoitteena on paikallisten, Manican maakunnassa asuvien vammaisten ihmisten elinolojen, vaikutusmahdollisuuksien, toimeentulon ja terveydenhuollon kehittäminen ja tukeminen. Yhdistyksellä on 150 jäsentä(69 naista ja 81 miestä). Alpha Aid & Travel:n varoilla toteutetaan projekti, missä 12 yhdistyksen(6 naista, 6 miestä) jäsentä koulutetaan ja valmennetaan työskentelemään puusepänverstaalla sekä ylläpitämään puusepänverstasta sekä paikallisyhdistyksen muita toimintoja kestävästi ja kannattavasti. Koulutuksen ja valmennuksen lisäksi puusepänverstaalle hankitaan puumateriaalia sekä tarvittavia työkaluja yms.
Fiilikset ovat odottavat ja jännittävät. Reissun ja projektin eteen on tehty paljon työtä. Kokemattomuudestani johtuen epävarmuus on ollut läsnä yhteistyön ja projektin edetessä. Kokeneemmat ovat kannustaneet valmistautumaan siihen, että jotain tai jokin tulee muuttumaan tai menemään vastoin ennakkosuunnitelmia. Pitää yrittää olla sopeutuvainen ja joustava sekä ennen kaikkea ottaa oppia kokemastaan. Ihmisten todellisen auttamisen lisäksi toivon, että ne kokemukset, kuvat ja kirjoitukset mitä jaan, tuottavat muille inspiraatiota, motivaatiota ja tahtoa tehdä hyvää ja olla toisille hyväksi. Elinolosuhteet eivät maailmassa, tai edes Suomessa jakaudu todellakaan tasan. Tasan ei välttämättä ole edes realistista, mutta näin räikeä eriarvoisuus ei ole reilua, se ei ole oikein. Tästä syystä, toimikaa ja toteuttakaa!
-Tero Mäkinen-