Alpha Aid & Travel Ry:n toinen avustusprojekti liikahti muutama päivä sitten eteenpäin, kun kerättyjä varoja siirtyi 1500 euron arvosta Zimbabwen Aids-Orvot Ry:lle. Tutustuin yhdistykseen jo muutama vuosi sitten edellisellä pidemmällä reissulla eteläisessä Afrikassa, kun Alpha Aid & Travel oli juuri perustettu ja ensimmäistä avustuskohdetta toivottiin löytyväksi kätevästi reissun päältä. Kuulin yhdistyksestä avopuolisoltani, jonka ystävät olivat aikanaan itse työskennelleet Hararessa yhdistyksen toimintakeskuksessa. Zimbabwessa en tuolla reissulla lopulta käynyt, enkä siitä sekä erinäisistä muista syistä johtuen ottanut heihin vielä silloin yhteyttä. Yhdistys kuitenkin tuntui sopivalta yhteistyökumppanilta ja kuluvan vuoden alussa vajaa vuosi sitten, avatui yhteistyölle mahdollisuus.

Tuolloin Alphan ensimmäinen prokkis Mosambikiin oli vielä pahasti kesken, vaikkei suunniteltuun lähtöön enää ollut kuin muutama kuukausi. Otin Zimbabwen Aids-Orvot Ry:een yhteyttä siinä kohtaa tiedustellakseni, pystyisikö heidän kanssaan sopimaan yhteistyökuvioita nopeastikin, jos Mosambikin prokkis ei jostain syystä olisikaan onnistunut. No, kuten tiedämme, se toteutui ja hyvä niin. Sovimme Zim-Orpojen kanssa, että palaamme asiaan kesällä, kun Mosambikin prokkis olisi valmis ja hetken aikaa yhdistyshommista ollut lomaa. Zimbabwen Aids-Orvot ja nimenomaan yhdistyksen toiminnanjohtajat Oili Wuolle ja Seppo Ainamo ovat alusta asti suhtautuneet mahdolliseen yhteistyöhön positiivisesti ja kun elokuussa laitoin Oilille sähköpostia, niin yhteistyötapaaminen olikin nopeasti sovittuna Helsingissä.

Nyt toteutettava kohde ja sen tarve, eli lämmin vesi toimintakeskuksen orpolasten pesutiloihin, nousi toiminnanjohtajilta tuona kesäisenä päivänä, kun Helsingissä tapasimme. Toinen tapaamisella keskusteltu vaihtoehto oli kierrätysastioiden ja kierrätysjärjestelmän kehittäminen toimintakeskuksessa. Myös peruskoulun suorittaneiden lasten jatko-koulutuksesta puhuttiin. Emme vielä päättäneet kohdetta, vaan jätimme vaihtoehdot hautumaan hetkeksi ja sovimme, että kesän loppuun mennessä valitsemme vaihtoehdoista sopivimman sekä tarpeellisimman ja minkä puolesta aloitamme yhteistyön ja Alpha Aid & Travel varainkeruun.

Vaikka kassan pohjalle oli Mosambikin prokkiksen jälkeen jäänyt muutama satanen, piti varainkeruu aloittaa käytännössä nollasta. Sovittu noin 1500€+500€ lahjoitus piti kerätä kasaan marraskuun loppuun mennessä, kun varat piti olla siirrettynä joulukuun puolessa välissä, jotta hankinnat yms. ehdittäisiin tekemään ja hoitamaan siihen mennessä tai sen aikana, kun Hararessa ja toimintakeskuksessa vierailisin. Varainkeruu sujui hienosti, tai oikeastaan yli odotusten, mistä saa ja pitää olla erittäinen kiitollinen. Kassa täyttyi pääasiassa yksittäisten ihmisten vapaaehtoisista lahjoituksista, kannatusjäsenmaksuista sekä varainkeruutapahtuman tuotoista, mistä erityiskiitos kaikille tapahtuman järjestäjille. Mahtuupa varainkeruuseen mukaan yksi ystäväyhteisön hullutuskin, mikä kasvatti pottia merkittävästi. Henkilökohtaisella tasolla varainkeruu antoi taas uskoa ja luottamusta siihen, että tallaiselle yrittämiselle on paikkansa ja tulevaisuudessakin ainakin samansuuruiset avustusprojektit ovat varmasti toteutettavissa.

Alunperin sovittu avustus, 1500€+500€, koostui siis lämpimän veden saamisesta toimintakeskuksen lasten pesutiloihin sekä mahdollisesta lisälahjoituksesta lapsiryhmälle jonkin tarpeellisen materiaalin muodossa. Alkuperäiseen suunnitelmaan tuli kuitenkin sellainen muutos, johtuen osaksi Zimbabwen erittäinkin haasteellisesta taloustilanteesta, mutta osaksi myös itseni ja Zim-Orpojen ehkä ajoittaisesta puutteellisesta kommunikaatiosta, että nyt 1500 eurolla asennetaan vain yksi lämminvesivaraaja aurinkopaneeleineen ja putkineen, mikä jakaa lämmintä vettä sekä tyttöjen että poikien pesutiloihin. Tämä kustantaa hieman ylitse tuon 1500 euron, mutta Zim-Orvot ehdottivat kustantavansa pienen ylijäävän osan omasta kassastaan.

Alunperin oli siis määrä asentaa tyttöjen ja poikien puolille omat varaajat ja paneelit, mutta näiden molempien hankkiminen ja asentaminen osoittautui liian kalliiksi, minkä vuoksi päädyttiin edellä mainittuun kompromissiin. Toisen varaajan kustantanee toivottavasti sitten joku toinen toimija, putket ym. tarvittavat puitteet ovat kunnossa tulevan asennuksen myötä. Viidensadan euron lisälahjoituksen tilanne on vielä avoin. Se toki tullaan lähtökohtaisesti käyttämään ja lahjoittamaan Zimbabween, kuten varainkeruun aikana esitettiin, mutta alunperin suunniteltu kohde saattaa vaihtua. Zim-Orvoilta ei ole tullut hankintaehdotuksia lapsiryhmälle, mutta summalle on onneksi löytymässä toinen kohde Zimbabwesta. Asia on vielä isosti kesken, mutta raportoin tästä yhdistyksen somekanavissa heti kun se alkaa varmistumaan.

Lämpimän veden asennus on nyt sovittuna tammikuun puoleen väliin. Vielä tarkemmasta ajasta, tai jopa päivämäärästä on tiedustelu sisällä. Toisaalta, muuttujia voi hyvinkin tulla ja niihin pitää varautua ja sopeutua. TIA(This is Africa) hokeman voi todeta olevan totta, sekä hyvässä että pahassa, positiivisessa että negatiivisessa merkityksessä. Joka tapauksessa, tavoitteena on, että asennus tapahtuu toimintakeskuksessa vierailuni aikana. Matkaan Zimbabween tammikuun alussa ja lento toiselle mantereelle lähtee helmikuun puolessa välissä. Tämä on siis se aikaikkuna, jolloin asioita voi ja pitää odottaa tapahtuvaksi.

Hararessa, Zimbabwen pääkaupungissa sijaitsevassa toimintakeskuksessa vierailuni ensisijaisena tarkoituksena on tietenkin raportoida lahjoituksen kohteen tilasta ja käyttöönotosta, mutta myös keskuksen toiminnasta yleensä. Toivottavasti kohtaan paljon keskuksen lapsia ja työntekijöitä ja saan heiltä tarinoita ja kokemuksia teille jaettavaksi. Toimintakeskus tekee laaja-alaisesti hyvää lasten hyvinvoinnin eteen ja on mahtavaa päästä seuraamaan tätä arvokasta työtä läheltä.

Zimbabwen Aids-Orvot Ry verkossa, www.zimorvot.org

-Tero Mäkinen-