Karjala on monille tuttu nostalgisesta kuvastostaan sekä tarinoiden synnyttämistä mielikuvista. Suuret järvet, loppumattomat korpitaipaleet ja lahonneet kylät kolmen vuosisadan takaa. Sukuhistoriat ja läheisten kokemukset sodasta ja evakosta. Kalevalan mytologian alkupiste ja uhanalaiset runokylät. Karjala on kuitenkin myös muuta kuin nostalgiaa ja tarinoita. Suomi ja Venäjä ovat tehneet tuhojaan Karjalassa ja sen alkuperäisyyttä on yritetty hävittää.

Mitä siitä on vielä jäljellä? Kertomusten mukaan Karjalassa elää suomensukuisten kansojen kulttuuri ja identiteetti. Alue on kulttuurillisesti kiinnostava niille, jotka etsivät historiaansa.

Onko alkua edes mahdollista löytää? Ladalla Laatokan ja Vienan Karjalaan -matkan aikana dokumentoidaan kirjallisesti ja kuvallisesti etsimisen ja romantisoinnin kysymystä. Se on myös hyväntekeväisyysprojekti, jonka toteuttaa Alpha Aid & Travel Ry ja Sudenlehti Art n science.

Yhteinen tavoitteemme on nostaa esille matkustamisen, kuvien ja kirjoittamisen avulla asioita, jotka ovat unohtuneet nykytietoisuudestamme: Voiko juuria etsivä välttää nostalgisoinnin, onko mitään alkuperäistä olemassa? Samalla kolmikko haluaa sukeltaa syvälle karjalaisuuteen; kieleen, kulttuuriin ja historiaan. Kaksi viikkoa, kolme kulkijaa ja matkaan sopiva auto. Seikkailu alkaa Sortavalasta ja jatkuu aina Vienanmerelle asti.

Tunnistamme etuoikeutetun asemamme ja pyrimme matkustamaan eettisen matkustamisen periaatteiden mukaisesti ja välttämään eksotisointia ja stereotypioita.

Toteutamme jo tutuksi käynyttä tapaa kerätä varoja ennalta sovittuun kohteeseen/kohteisiin ja matkustaa paikan päälle luovuttamaan lahjoitus. Kerätyt varat lahjoitetaan paikallisten lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja/tai hyvinvoinnin tukemiseen. Tarkempi hyväntekeväisyyskohde valikoituu myöhemmin, mutta tavoitteena on kerätä 2000-3000€ suuruinen lahjoitus.

Hyväntekeväisyyskohde valikoituu yhteistyössä Vaaka Ry:n sekä Vaaka Ry:n kontaktien kanssa. Lahjoitus toimitetaan kohteeseen lyhentämättömänä ja kulkijat vastaavat matkan kuluista itse.

Jussi Sudenlehti
Psykoterapeutti, kirjailija, muusikko, työnohjaaja ja kouluttaja
jussi.sudenlehti@gmail.com
040-8496938
Art n Science
https://artnscience.net

Tero Mäkinen
Puheenjohtaja
Alpha Aid & Travel Ry
tero.makinen@alphaaidandtravel.fi
040-7613153
www.alphaaidandtravel.fi

Aapo Kivenmaa
Taiteen maisteri, koneasentaja
Reissun auto- ja huoltovastaava
aapo.kivenmaa@gmail.com
040-7359068